2022-02-23 13:39:24• hírek • Bede Emőke

Több mint 750 ezer lejnyi bírságot szabott ki a fogyasztóvédelem egyetlen nap alatt

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság Románia teljes területére kiterjedő ellenőrző akcióba kezdett szerdán, melynek célkeresztjében az olyan nagy üzletláncok állnak, mint a Mega Image, Penny, Profi, Cora, Auchan, Carrefour és Lidl. Február 22-én az ország 65 szuper- és hipermarketében tartottak vizsgálatot, s mint kiderült, egyik sem mentes a szabálytalanságoktól.

„Számunkra nincs többféle foygasztó, csupán egy: a román állampolgár. Függetlenül attól, hogy városon lakik vagy vidéken, megérdemli, hogy tisztelettel kezeljék, és hogy tudja, mi itt vagyunk, hogy megvédjük. Nem a bírságok fontosak, hanem az, ahogyan egy-egy cég változtat az eddigi szemléletükön. A koszos tisztává kell váljon, a szétszórt rendezetté, a közömbösség pedig odafigyeléssé. Folytatjuk, míg már egyetlen olyan üzlet sem lesz, ahol szankcionálandó mulasztásokra bukkanunk” – nyilatkozta Horia Constantinescu, az ANPC elnöke.


A fogyasztóvédelem keddi akciója során, mely alatt tehát hatvannál is több üzletben tartottak ellenőrzést, összesen 772 ezer lej értékben róttak ki bírságot a tapasztalt szabálytalanságok miatt. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy a jelzett hibák kijavításáig az üzlet ideiglenes bezárását rendelték el, mi több, két üzletet nem kevesebb mint 6 hónapra zárattak be.


Ezek voltak a leggyakoribb szabálytalanságok


A fogyasztóvédelem munkatársai a legtöbbször lejárt szavatosságú termékekre bukkanta, sőt, olyan romlott termékeket is találtak néhány helyen, melyek csomagolásában már a különféle bogarak is fészket vertek. A fagyasztott termékek terén sem volt minden rendben (színelváltozás, jéglerakódás a csomagoláson belül), a zöldség- és gyümölcsosztályon, illetve a húspultban pedig penészes, megváltozott állagú portékára is akadtak.


Ami a bevásárlóközpontok saját konyhája által előállított főtt ételeket illeti, sok helyen nem függesztették ki, hogy pontosan mikor is készült az adott fogás, noha az előírás szerint ezeket legfeljebb 2 órán belül el kell fogyasztani.


Az előrecsomagolt és fagyasztott termékeket gyakran nem higiénikus, akár rovarmaradványokat is tartalmazó pultokból árulták, a hűtők szellőzőrendszerében pedig vastagon állt a por, a rozsda és az idő közben levált festékmaradvány is. Nem egy esetben még élő csótányokra is bukkantak az ANPC ellenőrei.


Nem csak a kosz jelentett azonban komoly problémát, hanem a hiányos, alkalmanként félrevezető, vásárlókat átverő terméktájékoztatók is. A fogyasztóvédelem nem egy alkalommal talált olyan akciós termékről szóló felhívásokat, melyek valójában semmiféle kedvezményt nem jelentettek a fogyasztóknak, de arra is volt példa bőven, hogy a polcon kijelzett ár nem egyezett azzal, mint ami a termék beszkennelése után a kassza kijelzőjén felvillant.







Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: